salată de boeuf

Dragă Cristina,

Mă întrebași duminică, pe cînd stăteam la cafea înainte de să pleci acasă la tine, în Elveția, cum se face o salată de boeuf, după cum o gătea mama ta. Cinstit să fiu, habar nu am cum făcea mama ta, dar pot să-ți spun cum fac eu. Nu știu dacă va fi la fel ca a mamei tale, dar sunt sigur că va fi la fel ca aia pe care o vei mînca în ianuarie, cînd vei reveni în București pentru lansarea noii mele cărți.

Deci te duci în piață și iei niște cartofi după cum ții dietă, mai mulți sau mai puțini. În cazul meu vor fi mai puțini, dar s-ar putea să fac o excepție. Iei și niște mazăre congelată. Ar fi fost bine să fie proaspătă, dar cum de obicei la români salata de boeuf se face mai spre iarnă și nu în mai luăm mazăre congelată. Nu lua la borcan. Nu are același gust, deși e mai ”bună” ca timp de gătit. Mai ia niște morcovi dulci, niște gogoșari și castraveți murați mici, ouă, multe, multe, carne de mînzat, măsline negre și grase. Presupun că ai acasă sare, piper și ulei de struguri sau cel puțin de floarea soarelui.

Pui la fiert separat carnea, mazărea, cartofii, morcovii și ceva ouă. Proporțiile le vei stabili după cheful tău sau găsești la liber pe Internet. Eu nu prea spun proporții, las oamenii să caute singuri după cheful și gustul lor. Altfel totul ar ieși strîns și fără chef. Nu crezi? Eu da. După ce au fiert le lași să se răcească un pic în timp ce faci maioneza după cum ți-am mai spus și data trecută. Dacă nu ții minte, sună-mă. Oricum, nu uita să pui și gălbenușuri fierte la o astfel de maioneză. După mine e mai gustos. Fii atentă la muștar! Nu exagera sau nu pune mai bine decît foarte puțin. O lingură cel mult. O să vezi de ce.

Tai cartofii, carnea, morcovii, albușele rămase gogoșarii murați și castraveții cubulețe. Ar fi bine să fie cam aceeași mărime, dar să nu fim foarte exacți. Joacă-te. Simte-te bine. E esențial cînd gătești. Ok. Pui totul laolaltă, pui maioneza și muștar, vezi acum de ce nu pui la maioneză, sare și piper și amesteci încet că nu facem cremă. Guști. E esențial. Mai adaugi una alta după chef și gust. Asta e prima oară. Cînd totul e echilibrat și bun după tine e gata. O decorezi cu maioneza rămasă si cam cu ce vrei tu 🙂

Poftă bună!

P.S. Unii pun carne de pui, nu e tot aia, sau nu pun carne de loc și le iese salată a la russe. Alții mai pun și alte legume fierte, țelină sau albitură. Eu zic că nu e ciorbă. Maioneza de decorat e mai bine să nu fie cu muștar pentru a fi mai galbenă, mai aerată. Înțelegi? Nu uita să alegi carnea macră. Pielițele îs bune la alte feluri de mîncare, nu aici.

3 comentarii

Din categoria antreuri, salate

3 răspunsuri la „salată de boeuf

  1. Pingback: salată de boeuf - Ziarul toateBlogurile.ro

  2. Pingback: Tweets that mention salată de boeuf « Ospătăria lu' Iancu -- Topsy.com

  3. Excellent ….te joci mai mult ca mine …..

    Din cauza de plictis am pus si niste patrunjel verde …..Data viitoare incerc cu marar ! Poate coriandru …

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s