sandwich cu friptură

– Ce mai faci, ce mai zici?
– Păi mă pregătesc de drum.
– Unde te duci?
– Pîn’ la Sighet la fratele Pișta la o șezătoare de toamnă.
– Lung drum ți-ai ales.
– Prietenia e mai presus de lungimea drumului. Îmi fac niște sandwichuri și trec și cele paișpe ore destul de repede.
– Ce fel de sandwichuri?
– Păi de friptură.
– Cum adică de friptură?
– Simplu. În loc de mezeluri am luat niște carne de porc, pulpă în acest caz, și am făcut o friptură pe care acum o tai și o fac sandwichuri.
– Cum ai făcut friptura?
– Am fiert carnea pentru că e mai fără grăsime și mai tare ar fi fost dacă o puneam direct la cuptor. Nu pot să o împănez că tai feliile mai subțiri și mai cade, asa ca o fierb bine cu diverse boabe de piper, coriandru, muștar și enimbahar, foi de dafin, rămurici de cimbru, un ardei iute uscat întreg și apă cît cuprinde. Se lasă pînă cînd carnea e făcută și apoi se mută la cuptor după ce ai tăvălit-o prin boia dulce sau iute după cum te țin curelele. Dai cu ulei sa se rumenească și nu mai stă mult acolo. Scoși și acoperi bine și lași să se răcească. Apoi tai în felii subțiri sau groase după cum crezi că e mai bine.
– Și le pui între felii de pîine?
– Da dar ungi feliile cu ceva la alegere. Muștar, maioneză, humus, ce dorești și să ți se potrivească. Acum pui niște felii de castravete murat tăiat subțire, peste care pui felia de carne si apoi niște rotocoale de ou fiert și iar castraveți murați. Combinațiile depind și de anotimp. Primăvara sunt salate și ridichi, vara roșii și castraveți proaspeți și așa mai departe. Imaginația e totul. Iuțeala și combinația poate să fie la liber și contează doar să poți deschide gura ca să poți mușca. Dacă mai iei cu tine un kilișor de molan vîrtos te-ai scos.
– ȘI ce pîine pui?
– Bună întrebarea. De obicei pui ce îți convine sau îți place, dar dacă vei mînca sandwichul peste cîteva ore bagheta cea crocantă se va transforma într-o bucată elastică dacă a fost învelită în plastic sau în ceva relativ tare și sfărîmicios. Atunci ce vei face?  Nimic spectaculos. Eu iau pîine neagră cu o coajă nu prea tare, dar foarte densă și grea. Sau îmi fac singur una pentru acest scop. Ideea e să tai felii relativ subțiri. Poți să și o pui un pic pe grătar să prindă gust de fum.
– Bune idei. Mai ai?
– Desigur. O să vezi.
– Pișta ce-a mai făcut acum?

2 comentarii

Din categoria Neclasificat

2 răspunsuri la „sandwich cu friptură

  1. Pingback: sandwich cu friptură - Ziarul toateBlogurile.ro

Lasă un comentariu