Cîrnații lu’ tata

Dragă Ștefane,

mă-ntrebai aseară de o rețetă de cîrnați iar eu îți spuneam că am să-ți dau rețeta pe care o făcea taică-meu, Dumnezeu să-l ierte, dar az’noapte gîndindu-mă mai bine, mi-am dat seama că miroznele folosite de el țineau de firea omului și de faptul că, tăran fiind în fapt, nu avea în cap gramaje sau ierburi franțuzești. Principiul e că gustul fiecăruia decide soarta războiului, iar nu cantitățile folosite pe hîrtie.

În primul rînd avea un prieten măcelar la care se ducea să cumpere carnea și să i-o toace din satîr, cît ei se cinsteau cu o sticlă cam de un kil de țuică aromată de prin Argeș în sus, știi balada. Venea cu carnea acasă o punea într-un lighean mare, că erau cam vreo cinci kile de carne amestecată. Pulpă de porc, piept mai gras, tot de porc și cam aproape o treime carne de vită, tot pulpă. Ideea e să fie cam o cincime grăsime de porc, nu de la altceva, iar restul carne macră. Știa din ochi cam cît era din fiecare.

Acum e acum. Ce ți-ar trebuie? Sare, o două, trei linguri, după cheful tău, usturoi, cam două căpățîni bine, bine pisate, piper prosapăt măcinat, cam o lingură, boia dulce două linguri, ardei iuți și uscați pisați proaspăt, cam juma de lingură și, dacă vrei niște cimbru uscat, cam juma de lingură. Mai poți pune juma de lingură de ienibahar pisat proaspăt. Unul din secretele bucătăriei e să nu cumperi niciodată, dar niciodată, semințe (piper, ienibahar, anason stelat, nucșoară, coriandru, chimen sau altele) gata pisate. Să le pisezi tu pe loc și să le pui atunci vei căpăta cele mai bune arome. Cît de mare le pisezi e o altă poveste. Unii vor să dea de o bucățică de piper să le aromeze gura, alții ba. Depinde de tine. Apoi nu uita că odată puse, nu le mai poți scoate. La cîrnații din oaie, eu zic că merge un pic de rozmarin în loc de cimbru, dar gustă întîi rozmarinul să vezi dacă-ți place. Ăsta e secretul marilor bucătari, știu precis care e gustul fiecărui condiment și-l asortează perfect.

Pleci de la cantitățile de mai sus pentru cele cinci kile de carne, amesteci torul bine astfel încît să fie uniform răspîndite toate cele. Lași la rece vreun ceas două. Mai bine două. Ai timp să dai o fugă La Rogo să bei o cafeluță, cît noi ne dedulcim cu niște vin fiert după posibilități.

Te-ntorci acasă, scoți obiectul și-l guști sau faci o chiftea mică și o prăjești și o guști. Vei știi ce să mai pui. Poți să faci și altfel. Împarte carnea pe porții. La o parte mai pui ardei iuți, la alta piper, la alta cimbru, dacă vrei. Trage mațele pe tulumbă și spor la umplut. Nu uita, ca să deosebești diversele tipuri de cîrnați leagă-i cu ațe colorate. Roșii ăia mai iuți, verzi pentru ăi cu cimbru și negre pentru pipărați.

Scrie un comentariu

Din categoria antreuri, felul doi

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s